Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Porcja 350ml tego specyfiku dostarcza 140 kcal, jest przegęsta, przekremowa i przepyszna…


Składniki:

4 marchewki (ok 500g)
1 brokuł (ok 300g)
1 ziemniak (ok 100g)
1 korzeń pietruszki (ok 100g)
1/4 korzenia selera (ok 100g)
1 cebula (ok 100-150g)
1 zielona papryka (ok 150-200g)
1 łyżeczka oleju kukurydzianego
mielony imbir
biały pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać. Z brokuła poodcinać małe różyczki, włożyć do rondelka, zalać odrobiną wody i gotować do miękkości. 3 marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaka i łodygę brokuła pokroić na dowolne kawałki, zalać 1200 ml wody i gotować aż wszystko zmięknie. Różyczki brokuła wyrzucić na sitko i odsączyć. Cebulę pokroić, podsmażyć na łyżeczce oleju kukurydzianego, pod koniec dodać dość dużo imbiru, porządnie wymieszać i dorzucić do ugotowanych już warzyw. Jedną marchewkę i paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na patelni w kilku (może być nawet szklanka) łyżkach wywaru warzywnego. Zawartość garnka zmiksować na krem, następnie dodać do niego różyczki brokułów oraz podduszone: paprykę i marchewkę, wymieszać. Jeśli trzeba, dodać biały pieprz, jesli jeszcze potrzeba – także imbir. Jeść ze smakiem :).


Nadesłał/a: mathilda