Brokuły w sosie pomidorowo-ziołowo-czosnkowym
Potrawa szybka i efektowna. Jako dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Świetna przekąska. Porcja (125g brokułów + 100ml sosu) dostarcza 80 kcal.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Różyczki brokuła ugotować na parze do ulubionej miękkości (ja lubię takie półsurowe, lekko chrupiące).
Na rozgrzaną patelnię wlać przecier pomidorowy i „smażyć” na wolnym ogniu, by trochę odparował. Dodać zioła, pomieszać i chwilę podusić. Wyłączyć ogień. Czosnek zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami i dodać do sosu, porządnie wymieszać.
Można je podawać tak jak na zdjęciu, ale doskonale się sprawdzą również jako przekąska z sosem podanym osobno do maczania, czyli zdrowa i smaczna alternatywa dla nachosów ;).
Nadesłał/a: mathilda
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.