Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Potrawa szybka i efektowna. Jako dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Świetna przekąska. Porcja (125g brokułów + 100ml sosu) dostarcza 80 kcal.


Składniki:

  • 250 g brokułowych różyczek
  • 300 ml przecieru pomidorowego (passaty), nie koncentratu; może być też z pół kilo obranych i zmiksowanych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

    Sposób przygotowania:

    Różyczki brokuła ugotować na parze do ulubionej miękkości (ja lubię takie półsurowe, lekko chrupiące).
    Na rozgrzaną patelnię wlać przecier pomidorowy i „smażyć” na wolnym ogniu, by trochę odparował. Dodać zioła, pomieszać i chwilę podusić. Wyłączyć ogień. Czosnek zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami i dodać do sosu, porządnie wymieszać.
    Można je podawać tak jak na zdjęciu, ale doskonale się sprawdzą również jako przekąska z sosem podanym osobno do maczania, czyli zdrowa i smaczna alternatywa dla nachosów ;).


    Nadesłał/a: mathilda