Zupa botwinkowa
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis podstawowy:
Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę i zacząć je gotować. Do wody wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Botwinkę umyć i drobno pokroić (zarówno buraczki jak i łodygi z liśćmi) i wrzucić do gotującej się „zupy”. Gotować póki ziemniaki nie zmiękną. Wtedy całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, chwilę gotujemy i gotowe. Na talerzu zaprawiamy sobie śmietną (zwykle około pół łyżki, ale co kto lubi) i posypujemy posiekanym koperkiem.
Wariacje:
Można też odpuścić śmietanę, aby uzyskać wersję wegańską.
Zupę można też bardziej „uwarzywnić” scierająć do ziemniaków marchewkę i pietruszkę.
Gdy brak ziemniaków na stanie, można podawać z jajkami na twardo (pokrojonymi w ćwiartki) lub po prostu wcinać z pieczywem.
Nadesłał/a: t_i_n_k_a
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.