Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • pęczek botwinki
  • ziemniaki (tak 3-4 średniej wielkości)
  • koperek
  • śmietana
  • sok z cytryny
  • kostka rosołowa warzywna
  • liść laurowy (1-2 listki)
  • ziele angielskie (2-3 ziarna)
  • sól
  • pieprz

    Sposób przygotowania:

    Przepis podstawowy:
    Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę i zacząć je gotować. Do wody wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Botwinkę umyć i drobno pokroić (zarówno buraczki jak i łodygi z liśćmi) i wrzucić do gotującej się „zupy”. Gotować póki ziemniaki nie zmiękną. Wtedy całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, chwilę gotujemy i gotowe. Na talerzu zaprawiamy sobie śmietną (zwykle około pół łyżki, ale co kto lubi) i posypujemy posiekanym koperkiem.

    Wariacje:
    Można też odpuścić śmietanę, aby uzyskać wersję wegańską.
    Zupę można też bardziej „uwarzywnić” scierająć do ziemniaków marchewkę i pietruszkę.
    Gdy brak ziemniaków na stanie, można podawać z jajkami na twardo (pokrojonymi w ćwiartki) lub po prostu wcinać z pieczywem.


    Nadesłał/a: t_i_n_k_a