Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • liść laurowy
  • 1/2 kg brokułów
  • 600 ml wywaru z warzyw
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania:

    W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz liść laurowy. Smażyć około 3 minut. Dodać brokuły podzielone na różyczki oraz wywar. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować około 10 minut, aż brokuły zmiękną. Wyjąć liść laurowy, odstawić wywar do przestygnięcia. Zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzać na małym ogniu. Podawać ze śmietaną.