Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Całkiem smaczny zarówno jako pasta do chleba ale również samodzielne danie, niezły na co dzień jak i od święta. Zajadać z chrzanem żurawinowym lub ostrym sosem pomidorowym.


Składniki:

  • szklanka soczewicy zielonej
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • suszona włoszczyzna (dwie łyżki)
  • cebula
  • mały por
  • kilka pieczarek lub boczniaków
  • oliwa

    przyprawy:

  • liście laurowe
  • ziele angiielskie
  • cząber
  • majeranek
  • czosnek (2 ząbki)
  • sól i pieprz ziołowy

    Sposób przygotowania:

    Soczewicę ugotować z cząbrem, liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi warzywami i solą, przełozyć do miski, dodać ugotowaną kaszę gryczaną, przesmażone na złoto: cebulę z porem i czosnkiem, podsmażone grzyby pokrojone drobno. Wszystko razem zblendować porządnie na dość gładki krem. Dodać sporo pieprzu ziołowego i majeranku. Jesli ktoś lubi dużo ziółek – można również dorzucić łyżeczkę ziół prowansalskich. Wyłożyć masę w małą foremkę kesową (lub specjalną do pasztetu), wysmarowaną oliwą. Wygładzić, skropić delikatnie oliwą z wierzchu. Piec około godziny w temp. 190 stopni, trzymając foremkę w głębszej formie z około 1-2 cm wody. Pasztet jest gotowy kiedy zaczyna odchodzić od brzegów formy. Na gorąco jest dobry ale może się rozpadać, na zimno da się pokroić w zgrabne plasterki.
    Smacznego.


    Nadesłał/a: Adrianna