Pasztet makrobiotyczny
Całkiem smaczny zarówno jako pasta do chleba ale również samodzielne danie, niezły na co dzień jak i od święta. Zajadać z chrzanem żurawinowym lub ostrym sosem pomidorowym.
Składniki:
przyprawy:
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować z cząbrem, liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi warzywami i solą, przełozyć do miski, dodać ugotowaną kaszę gryczaną, przesmażone na złoto: cebulę z porem i czosnkiem, podsmażone grzyby pokrojone drobno. Wszystko razem zblendować porządnie na dość gładki krem. Dodać sporo pieprzu ziołowego i majeranku. Jesli ktoś lubi dużo ziółek – można również dorzucić łyżeczkę ziół prowansalskich. Wyłożyć masę w małą foremkę kesową (lub specjalną do pasztetu), wysmarowaną oliwą. Wygładzić, skropić delikatnie oliwą z wierzchu. Piec około godziny w temp. 190 stopni, trzymając foremkę w głębszej formie z około 1-2 cm wody. Pasztet jest gotowy kiedy zaczyna odchodzić od brzegów formy. Na gorąco jest dobry ale może się rozpadać, na zimno da się pokroić w zgrabne plasterki.
Smacznego.
Nadesłał/a: Adrianna
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.