Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Warzywa którymi naprawdę się najemy 🙂


Składniki:

Porcja dla jednej osoby:

  • mieszanka warzyw mrożonych (marchew, groszek, cebula, seler, pietruszka, fasolka szparagowa, kalafior); około jednego głębokiego talerza
  • kromka chleba razowego
  • sól
    Sos:

  • woda – około 400 ml
  • warzywa mrożone lub świeże (do wyboru)- około garści
  • ziele angielskie
  • sól
  • zioła (ja dodałam majeranek, tymianek, rozmaryn, suszony koper i suszoną nać pietruszki, paprykę mieloną, pieprz)
  • łyżka śmietany
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pięć łyżek mąki pszennej
  • sos sojowy
  • siemię lniane – dwie/trzy łyżki
  • zarodki pszenne -dwie/trzy łyżki
  • dwie płaskie łyżki chrzanu tartego

    Sposób przygotowania:

    Ugotować wywar na warzywach razem z zielem angielskim, z dodatkiem zarodków i siemienia. Przyprawić solą, ulubionymi ziołami i sosem sojowym. Zabielić łyżką śmietany, dodać przecier pomidorowy oraz chrzan i zagęścić mąką. Gotować aż zgęstnieje. Warzywa rozmrozić, przyprawić solą. Kromkę chleba razowego spiec w tosterze i pokroić w kosteczkę, następnie pomieszać z warzywami. Warzywa z chlebem kładziemy na talerz i polewamy sosem.


    Nadesłał/a: waszakicia