Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

Szpinak:

  • paczka mrożonego szpinaku (około 500 g)
  • mała cebulka
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

    Sos pomidorowy:

  • 3 duże świeże pomidory lub w puszce (można nawet dwie)
  • dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • mała cebula
  • czosnek (wg uznania)
  • oregano
  • sól
  • pieprz

    Pozostałe:

  • odrobina oleju do smażenia szpinaku i pomidorów
  • makaron lasagne
  • 250g żółtego sera, najlepiej salami

    Sposób przygotowania:

    Sos pomidorowy: Podsmażyć na patelni cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, a gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Posolić i posypać pieprzem. Dodać pokrojone świeże pomidory (lub te z puszki), rozdrobnić, pozwolić trochę się pogotować na patelni aby woda wyparowała. Gdy sos zrobi się gęstszy dodać koncentrat, ponownie przyprawić, solą, pieprzem, oregano.

    Szpinak: Szpinak rozmrozić na rozgrzanej patelni, dodać posiekaną drobno cebulkę, czosnek. Smażyć aż woda odparuje.

    Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć pierwszą warstwę makaronu, polać częścią sosu pomidorowego, posypać odrobiną startego sera, na to znów warstwa makaronu później część szpinaku i znów ser. Powtarzamy na zmianę warstwy makaron-pomidory-ser-makaron-szpinak-ser. Na sam koniec całą lasagnę z wierzchu posypujemy startym serem. Piec w temp 150stC przez pół godziny. Ilość szpinaku i sosu pomidorowego przypadającego na warstwę wg uznania 🙂


    Nadesłał/a: Bellis perennis