Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej bądź jęczmiennej
  • groch łuskany (najlepiej cały, ale może być w połówkach)
  • cebula
  • 2/3 pomidory
  • pieczarki
  • cukinia
  • przyprawy (bazylia, tymianek, majeranek )
  • sól, ewentualnie pieprz

    Sposób przygotowania:

    Kaszę ugotować w oddzielnym garnku. Groch namoczyć. (Ja moczę przeważnie 14/16 godzin). Następnie ugotować do miękkości (pod koniec dodając majeranek), ale nie tak by zrobiła się papka. Cebulę kroimy w drobne plasterki, smażymy. Dodajemy do nich pieczarki i pomidory. Dodajemy trochę wody i wszystko dusimy. Dodajemy cukinie pokrojoną w małe kosteczki. Gdy powstanie sos sypiemy bazylię, tymianek i wszystko solimy. Na koniec dodajemy ugotowany groch. Tak powstały sos polewamy na kaszę gryczaną . Smacznego :).


    Nadesłał/a: Wege-Aneta