Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

czerwona soczewica…szybko & smacznie:)
czy potrzeba czegoś jeszcze?


Składniki:

  • średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku (dałem dwa)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 5 pieczarek
  • 1/2 papryki(dałem całą)
  • mały słoik przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka bazylii
  • 2 łyżeczki curry (ja dodałem przyprawę gyros)
  • olej do smażenia

    Sposób przygotowania:

    1. Soczewicę gotujemy do miękkości (wyjdzie papka, nie przejmować się tym), odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na oleju. 2. Do Cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki, i marchewki oraz pokrojoną w kostkę papryk. podsmażamy. 3. Dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości. 4. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy, mieszamy. Dusimy jeszcze ok. 5min. Podawać – np z ryżem.
    Smacznego:)


    Nadesłał/a: Monika Drążewska + moje modyfikacje w nawiasach