Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

    Sposób przygotowania:

    Cukinie (wydrążoną i obraną ze skórki) i ziemniaki (również obrane ze skórki) kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Następnie zalewamy wodą tak, aby lekko przykrywała warzywa. Do gotujących się warzyw dorzucamy kostki bulionowe. Gotujemy do momentu gdy ziemniaki i cukinia zaczną się rozpadać. Następnie miksujemy wszystko i dodajemy masło, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie zupę należy „podbić” śmietaną. Gotową zupę podajemy z grzankami, posypaną posiekanym szczypiorkiem.


    Nadesłał/a: Iwonka