Kotlety z glutenu (seitan)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Z mąki robię ciasto z dodatkiem soli i wody (konsystencja powinna być taka jak ciasta na pierogi). Następnie gotowe ciasto wkładam do garnka i zalewa zimną wodą, tak by nieco przykrywała ciasto. Na noc wynoszę w zimne miejsce.
Następnego dnia zaczynam to ciasto wyrabiać w wodzie, aż do momentu uzyskanie niewielkiej ilości glutenu (podczas tego zabiegu należy kilkakrotnie wodę zmieniać na czystą).Uzyskany gluten wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem przyprawy warzywnej, czosnku i liścia laurowego (ilość według uznania). Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Po ugotowaniu nasz produkt kroimy w plastry, panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na oliwie. Podajemy z ziemniakami i surówką.
P.S.
Mimo, iż przepis wydaje się pracochłonny, to jednak proszę się nie zrażać, gdyż efekt końcowy jest warty odrobiny wysiłku:).
Nadesłał/a: Iwonka
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.