Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 1 kg mąki wysoko glutenowej (ja używam mąki „poznańskiej” z Lubelli)

    Sposób przygotowania:

    Z mąki robię ciasto z dodatkiem soli i wody (konsystencja powinna być taka jak ciasta na pierogi). Następnie gotowe ciasto wkładam do garnka i zalewa zimną wodą, tak by nieco przykrywała ciasto. Na noc wynoszę w zimne miejsce.
    Następnego dnia zaczynam to ciasto wyrabiać w wodzie, aż do momentu uzyskanie niewielkiej ilości glutenu (podczas tego zabiegu należy kilkakrotnie wodę zmieniać na czystą).Uzyskany gluten wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem przyprawy warzywnej, czosnku i liścia laurowego (ilość według uznania). Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Po ugotowaniu nasz produkt kroimy w plastry, panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na oliwie. Podajemy z ziemniakami i surówką.
    P.S.
    Mimo, iż przepis wydaje się pracochłonny, to jednak proszę się nie zrażać, gdyż efekt końcowy jest warty odrobiny wysiłku:).


    Nadesłał/a: Iwonka