Zupa z soczewicy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Soczewicę dokładnie umyć, po czym zagotować w 3 litrach wody. Zdjąć szumowiny i dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu.
W tym czasie na tarce zetrzeć marchewkę, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Smażyć ją na rozgrzanym oleju, a kiedy się już zeszkli, dodać marchewkę. Wymieszać i smażyć, aż się przyrumieni. Wówczas dołożyć przecier pomidorowy.
Jeszcze chwilę smażyć, a następnie zawartość patelni przelać do garnka z ugotowaną w wodzie soczewicą.
Gotować zupę do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku majerankiem. Najlepiej podawać zupę z chlebem.
Nadesłał/a: Iwonka
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Pycha!
Według mnie najlepiej tę zupę podawać z ciemnym makaronem. Jest naprawdę świetna! Mój konkubent może ją jeść na śniadanie, obiad i kolację (co zresztą czyni ;)).