Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • kostka rosołowa
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • marchewka: 3 średnie sztuki
  • zielona soczewica: 30 dag
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • cebula: 2 sztuki

    Sposób przygotowania:

    Soczewicę dokładnie umyć, po czym zagotować w 3 litrach wody. Zdjąć szumowiny i dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu.
    W tym czasie na tarce zetrzeć marchewkę, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Smażyć ją na rozgrzanym oleju, a kiedy się już zeszkli, dodać marchewkę. Wymieszać i smażyć, aż się przyrumieni. Wówczas dołożyć przecier pomidorowy.
    Jeszcze chwilę smażyć, a następnie zawartość patelni przelać do garnka z ugotowaną w wodzie soczewicą.
    Gotować zupę do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku majerankiem. Najlepiej podawać zupę z chlebem.


    Nadesłał/a: Iwonka