Francuskie ciasteczka z nadzieniem z rukoli i szpinaku
Przepis dla laktoowowegetarian – zawiera sery! Pyszne zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Prosty, idealny dla tych, którzy nie lubią zbyt długo kwitnąć w kuchni.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, najlepiej na termoobieg, lub 200 stopni z użyciem dwóch grzałek. Opłucz rukolę i szpinak. Jeżeli masz malakser – wszystkie składniki wrzuć i miel dopóki nie utworzą spójnej masy. Jeżeli nie – rukolę, cebulę i szpinak posiekaj, czosnek przepuść przez praskę, ser żółty zetrzyj, po czym wszystko wymieszaj. Dopraw według uznania.
Z gotowego ciasta francuskiego (niestety, nie mam ambicji, by robić je samodzielnie…) powycinaj spore kwadraciki. Pośrodku każdego z nich umieść około 1 łyżki nadzienia i zaginaj brzegi według uznania – w trójkąt (brzegi zlep jak w przypadku pierogów) lub w sakiewkę (najlepsza możliwość, tutaj należy umieścić nadzienie na samym środku i skleić ze sobą wszystkie rogi kwadratu.
Następnie piecz 15-20 minut aż ciasto „napuchnie” i się zrumieni.
Nadzienie, które zostanie idealnie nada się jako dip do surowych warzyw czy smarowidło do kanapek 😉
Nadesłał/a: oyo
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.