Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis dla laktoowowegetarian – zawiera sery! Pyszne zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Prosty, idealny dla tych, którzy nie lubią zbyt długo kwitnąć w kuchni.


Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego gotowego (czytajcie skład, aby upewnić się, że nie zawiera smalcu!)
  • 50 g rukoli (pół standardowego opakowania)
  • 50 g świeżego szpinaku (dwie garści)
  • 1 kostka twarogu (najlepiej półtłustego)
  • 3/4 kostki sera bałkańskiego (1. może być też ser feta, 2. sprawdź czy nie zawiera podpuszczki0 zwierzęcej)
  • 1 plaster żółtego sera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 główki cebuli
  • pieprz, z solą radzę ostrożnie, bo ser bałkański sam w sobie jest słony, ulubiony zestaw ziół (ja używam kompozycji „do dań z ziemniaków”)
  • opcjonalnie: garść słonecznika

    Sposób przygotowania:

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, najlepiej na termoobieg, lub 200 stopni z użyciem dwóch grzałek. Opłucz rukolę i szpinak. Jeżeli masz malakser – wszystkie składniki wrzuć i miel dopóki nie utworzą spójnej masy. Jeżeli nie – rukolę, cebulę i szpinak posiekaj, czosnek przepuść przez praskę, ser żółty zetrzyj, po czym wszystko wymieszaj. Dopraw według uznania.
    Z gotowego ciasta francuskiego (niestety, nie mam ambicji, by robić je samodzielnie…) powycinaj spore kwadraciki. Pośrodku każdego z nich umieść około 1 łyżki nadzienia i zaginaj brzegi według uznania – w trójkąt (brzegi zlep jak w przypadku pierogów) lub w sakiewkę (najlepsza możliwość, tutaj należy umieścić nadzienie na samym środku i skleić ze sobą wszystkie rogi kwadratu.
    Następnie piecz 15-20 minut aż ciasto „napuchnie” i się zrumieni.

    Nadzienie, które zostanie idealnie nada się jako dip do surowych warzyw czy smarowidło do kanapek 😉


    Nadesłał/a: oyo