Jęczmienne sconesy z konfiturą truskawkową
Sconesy piekłam już kilka razy, ale nigdy efekt nie był w pełni zadowalający. Albo były za
twarde albo gliniaste albo za tłuste. Zdarzyły się też zwyczajnie niesmaczne 🙂 Ale za to
te, to niebo w gębie. Są delikatne, miękkie praktycznie jak puch 😉 Mąka jęczmienna daje
przyjemny, słodkawy aromat, a przełożenie ich konfiturą truskawkową to po prostu
idealne wykończenie, naprawdę polecam!
Przepis z „Good to the grain” Kim Boyce, mąkę można kupić w sklepach eko, kosztuje ok.
7zł/kg
Składniki:
Na 8 sporych sztuk:
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, płaską blachę do pieczenia natłuszczamy lub
wykładamy papierem do pieczenia.
1 łyżkę masła topimy, odstawiamy.
Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki: mąki, proszek, sodę, cukier i sól,
dokładnie mieszamy. Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do suchych składników i
wyrabiamy mikserem/robotem/ręcznie aż połączone z mąką utworzoną kawałki wielkości
ziarenek ryżu. Jeżeli robimy to rękami staramy się wyrobić składniki jak najszybciej, aby
masło pozostało możliwie zimne.
Maślankę i jajko ubijamy razem widelcem, wlewamy do suchych składników i mieszamy
tylko tyle, aby się połączyły.
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy na dobrze omączoną powierzchnię i
formujemy rękami okrąg. Przenosimy go na blachę, na której będziemy piec (podważyłam
ciasto szpatułką żeby się nie złamało). Na jego powierzchni rozsmarowujemy całą
zawartość słoika z konfiturami.
Z drugą częścią ciasta postępujemy tak jak z pierwszą, okręgiem przykrywamy konfiturę
dociskając lekko ciasto. Nie przejmujemy się jeżeli trochę wycieknie po bokach 🙂
Wierzch smarujemy łyżką stopionego masła i posypujemy pozostałą łyżką brązowego
cukru.
Całość kroimy ostrym nożem na 8 kawałków (ciasto się klei, więc pomaga moczenie noża
w wodzie).
Pieczemy ok. 20-25 minut, w połowie obracając blachę o 180 stopni. Podajemy ciepłe.
Pycha! 🙂
Nadesłał/a: Zielenina_blog
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.