Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis na te gofry znalazłam wczoraj i stwierdziłam, że będzie to idealne danie na noworoczne śniadanie. Oczywiście wymagał kilku przeróbek 😉 ale kreatywny początek to dobry znak na nadchodzący rok, prawda?
Przerobiony przepis ze strony essen und trinken


Składniki:

Na 12 sztuk:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka z chowu wolnowybiegowego
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli

    Sposób przygotowania:

    Masę marcepanową zetrzeć na grubej tarce. 100 ml mleka podgrzać, rozpuścić w nim masę cały czas mieszając trzepaczką. Wlać pozostałe 200 ml mleka, odstawić do lekkiego przestudzenia.
    Mąki wymieszać ze sobą i z solą.
    Jedno białko ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    Pozostałe dwa jajka i żółtko ubić z brązowym cukrem, dodać rozpuszczony marcepan i mąkę (najlepiej użyć miksera).
    Następnie ostrożnie wmieszać ubite białko, najlepiej trzepaczką, aż do połączenia składników.
    A na koniec upiec 12 pysznych, słodkich, mocno marcepanowych gofrów 🙂
    Najlepiej smakują z cukrem pudrem albo same, bo są naprawdę słodkie, ale jak ktoś potrzebuje naprawdę osłodzić sobie dzień może dołożyć konfiturę albo dżem 🙂 Polecam!


    Nadesłał/a: Zielenina_blog