Marcepanowe gofry orkiszowe
Przepis na te gofry znalazłam wczoraj i stwierdziłam, że będzie to idealne danie na noworoczne śniadanie. Oczywiście wymagał kilku przeróbek 😉 ale kreatywny początek to dobry znak na nadchodzący rok, prawda?
Przerobiony przepis ze strony essen und trinken
Składniki:
Na 12 sztuk:
Sposób przygotowania:
Masę marcepanową zetrzeć na grubej tarce. 100 ml mleka podgrzać, rozpuścić w nim masę cały czas mieszając trzepaczką. Wlać pozostałe 200 ml mleka, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąki wymieszać ze sobą i z solą.
Jedno białko ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Pozostałe dwa jajka i żółtko ubić z brązowym cukrem, dodać rozpuszczony marcepan i mąkę (najlepiej użyć miksera).
Następnie ostrożnie wmieszać ubite białko, najlepiej trzepaczką, aż do połączenia składników.
A na koniec upiec 12 pysznych, słodkich, mocno marcepanowych gofrów 🙂
Najlepiej smakują z cukrem pudrem albo same, bo są naprawdę słodkie, ale jak ktoś potrzebuje naprawdę osłodzić sobie dzień może dołożyć konfiturę albo dżem 🙂 Polecam!
Nadesłał/a: Zielenina_blog
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.