Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Ten przepis to prosta baza do modyfikacji. Zachowując podane proporcje można zmienić w zasadzie wszystko – rodzaj strączków (na inną soczewicę, fasolę czy ciecierzycę), przyprawy i dodatki (różne natki, sery, itp.). Zjedliśmy je na obiad w towarzystwie gotowanych ziemniaków z koperkiem i prostą surówką z czarnej rzepy, za którą przepadam. Polecam!


Składniki:

Na 15 niewielkich kotlecików:

  • niecała szklanka (200 ml) pomarańczowej soczewicy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

    Surówka z czarnej rzepy:

  • 2 czarne rzepy
  • 5-6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania:

    Soczewicę gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy soczewica się zagotuje zbieramy z góry pianę (będzie łatwiej strawna). Ugotowaną odcedzamy na sicie i mielimy blenderem na w miarę gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, aby sypkie dodatki wpiły nadmiar wilgoci. Mokrymi rękami formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

    Surówka:
    Rzepę obieramy i ścieramy na grubej tarce, mieszamy z jogurtem, gotowe 🙂 Nie doprawiam tej surówki nawet solą i pieprzem, smakuje mi najbardziej w wersji minimalistycznej 🙂
    Na zdrowie!


    Nadesłał/a: Zielenina_blog