Zupa z soczewicy i suszonych pomidorów
pierwszy przepis z mojej nowej ekstra książki „Vegetarisch vom Feinstem” Bettiny
Matthaei, którą serdecznie polecam jeżeli znacie niemiecki.
Przepis jest nieco przeze mnie zmodyfikowany. Użyłam suszonych pomidorów bez zalewy
(eko z rossmana), które okazały się bardzo słone, więc zalałam je wrzątkiem dwa razy, nie
raz jak zaleca przepis. Polecam! 🙂
Składniki:
Na 4 spore porcje:
Sposób przygotowania:
Pomidory zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na pół godziny. odsączamy, drobno kroimy.
Cebulę obieramy, kroimy, szklimy na oleju. Dodajemy posiekany drobno czosnek.
Przesmażamy, dodajemy pomidory, smażymy kilka minut. Dodajemy opłukaną soczewicę i
liście laurowe. Zalewamy bulionem, gotujemy aż soczewica zmięknie. Wyjmujemy liście
całość miksujemy na krem.
Jeżeli używamy limonki każdą zupę doprawiamy łyżką otartej skórki, a każdą porcję
łyżeczką wyciśniętego soku.
Podajemy z kleksem śmietany i płatkami chilli na wierzchu, polecam! 🙂
Nadesłał/a: Zielenina_blog
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.