Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

bez grama cukru! 🙂


Składniki:

Na 12 muffinek:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej jasnej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki posiekanych suszonych daktyli
  • 1/4 szklanki posiekanych suszonych moreli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i posiekanych + 12 ładnych połówek
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki melasy
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
  • 1/3 szklanki oleju/oliwy
  • 2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przygotowujemy formę/foremki na muffinki.
    W jednej misce mieszamy suche składniki: mąki, proszek, sodę, sól, cynamon.
    Dodajemy posiekane owoce i dobrze mieszamy – suche składniki dobrze je oblepią i dzięki temu nie opadną na dno muffinek podczas pieczenia.
    W drugiej misce łączymy mokre składniki – lekko ubijamy jajka, dodajemy sok pomarańczowy, olej i melasę, energicznie mieszamy trzepaczką aż do połączenia składników, dorzucamy skórkę cytrynową i ponownie mieszamy.
    Dodajemy mokre składniki do suchych, wszystko szybko mieszamy tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.
    Nakładamy ciasto do foremek, na górze każdej muffinki pieczołowicie usadzamy połówkę usadzamy połówkę orzecha.
    Pieczemy ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Polecam na śniadanie albo do kawy.


    Nadesłał/a: Zielenina_blog