Ostra potrawa z soczewicy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Soczewicę wrzucić do wrzącej wody osolonej 2 płaskimi łyżeczkami soli, częściowo przykryć i gotować na średnim ogniu około 35 minut, aż będzie miękka. Zachować szklankę wody w której się gotowała soczewica, resztę odlać.
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić.
Rozgrzać na patelni olej i wrzucić nań papryki i pomidora. Dodać asafetydę. Prużyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż papryka będzie miękka.
Dodać ugotowaną soczewicę, zamieszać i prużyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i podlewając zachowaną od gotowania wodą aby danie nie przypaliło się.
Pod koniec dodać pozostałe przyprawy, zamieszać i prużyć jeszcze przez 7 – 10 minut.
Danie jest gotowe, gdy soczewica się rozgotuje i przybierze konsystencję papki.
Nadesłał/a: cienkun
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.