Chleb zapiekany z pieczarkami i serem
Przepis jest banalnie prosty, możecie użyć także kupionego chleba, niezbyt dużego bochenka. Jedyne co zabiera trochę czasu to upchnięcie sera i pieczarek w nacięciach 🙂 A i maku dobrze dać dwie łyżki, nie tyle co ja, ale gdy go nasypywałam spadła mi pokrywka z pojemnika, w którym go przechowuję 😉 A że wleciał do masła zmieszanego ze szczypiorkiem ciężko było go wybrać 🙂
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy pieczarki na dość mocnym ogniu żeby się ładnie zrumieniły i dobrze odparowały. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Bochenek chleba wykładamy na dwa długie pasy folii aluminiowej ułożonej na krzyż (tak aby owinąć bochenek) nacinamy najpierw w paski a potem na krzyż. Mozarelle kroimy w dość małą kostkę. Roztopione masło mieszamy z drobno posiekanym szczypiorkiem i makiem. Pieczarki i ser upychamy w nacięciach, jak najgęściej (ja napchałam praktycznie w każde). Całość polewamy masłem z dodatkami. Owijamy chleb w folię, zapiekamy 15 minut, otwieramy folię i pieczemy jeszcze 10 minut aż ser się ładnie roztopi. Jemy natychmiast urywając kawałki chleba 🙂 Polecam!
Nadesłał/a: Zielenina_blog
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.