Ciasto migdałowe z sokiem cytrynowym – bezglutenowe
Składniki:
Na syrop:
Sposób przygotowania:
Tłuszcz ubić z cukrem na puch.
Wymieszać migdały z polentą, proszkiem do pieczenia.
Do utartego tłuszczu wbijaj jaja na przemian z mieszaniną cały czas ucierając.
Na końcu dodaj skórkę otartą ze sparzonych cytryn.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż pergaminem. Wyłóż masę i wstaw do piekarnika.
Przygotuj syrop: sok z dwóch cytryn lekko podgrzej z cukrem pudrem do uzyskania syropu (nie gotować).
Piecz w temp. 180 stopni przez 40 minut lub do uzyskania suchego patyczka.
Po upieczeniu, ciasto nakłuj w kilku miejscach i polej syropem. Dopiero po ostygnięciu wyłóż z formy.
Rada: Drobną kaszę kukurydzianą można zastąpić grubo zmieloną mąką kukurydzianą, migdały nie powinny być zmielone na mąkę lecz na drobniutkie grudki nadaje to ciastu fajną konsystencję.
Nadesłał/a: vegabutik
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.