Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 200 g masła lub oleju kokosowego w temp. pokojowej
  • 200 g miałkiego cukru (brązowy najlepiej)
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g drobnej polenty kukurydzianej (bardzo drobnej kaszy k.)
  • 3 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ew. bezglutenowy)
  • skórka otarta z dwóch cytryn

    Na syrop:

  • sok z dwóch cytryn
  • 125 g cukru pudru

    Sposób przygotowania:

    Tłuszcz ubić z cukrem na puch.
    Wymieszać migdały z polentą, proszkiem do pieczenia.
    Do utartego tłuszczu wbijaj jaja na przemian z mieszaniną cały czas ucierając.
    Na końcu dodaj skórkę otartą ze sparzonych cytryn.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż pergaminem. Wyłóż masę i wstaw do piekarnika.
    Przygotuj syrop: sok z dwóch cytryn lekko podgrzej z cukrem pudrem do uzyskania syropu (nie gotować).
    Piecz w temp. 180 stopni przez 40 minut lub do uzyskania suchego patyczka.

    Po upieczeniu, ciasto nakłuj w kilku miejscach i polej syropem. Dopiero po ostygnięciu wyłóż z formy.

    Rada: Drobną kaszę kukurydzianą można zastąpić grubo zmieloną mąką kukurydzianą, migdały nie powinny być zmielone na mąkę lecz na drobniutkie grudki nadaje to ciastu fajną konsystencję.


    Nadesłał/a: vegabutik