Figowe batoniki muesli bez cukru
Pyszne i zdrowe batoniki z mieszanych płatków i melasy
Składniki:
Na 16 sztuk:
Sposób przygotowania:
Figi zalewamy na noc szklanką przegotowanej wody. Na drugi dzień całość gotujemy aż figi zmiękną. Jeżeli po gotowaniu zostanie woda, odlewamy ją (jeżeli mamy figi dobrej jakości można na niej ugotować kaszę na śniadanie), a figi miksujemy na puree.
Kwadratową formę 20×20 cm natłuszczamy i wykładamy dno papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy płatki. Prażymy je ok. 10 minut aż ściemnieją o około 3 tony w stosunku do surowych. Przesypujemy je do do dużej miski, mieszamy z cynamonem, rodzynkami i mielonymi ziarnami.
W garnuszku zagotowujemy melasę z miodem (miód poprawia konsystencję, w wersji wegańskiej można go pominąć), tym syropem zalewamy płatki, dodajemy puree z fig i dokładnie mieszamy, tak żeby były dokładnie oklejone.
Masę przekładamy do formy, dociskamy do dna i wyrównujemy łopatką wierzch.
Pieczemy ok. 30 minut aż wierzch się zrumieni i będzie ładnie błyszczał. Wyjmujemy z piekarnika, po ok. 10 minutach dzielimy na porcje – zrobiłam do drewnianą łyżką. Polecam! 🙂
Nadesłał/a: Zielenina
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.