Pyszna indyjska soczewica z bułeczkami czosnkowymi
Absolutnie najlepsze danie! Soczewica nie jest droga, za to zdrowa i pyyyyszna. Smak pokocha każdy
Składniki:
Sposób przygotowania:
W średnim rondlu na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 4 minuty, aż będzie przezroczysta. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Dodaj soczewicę, wodę i przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj mieszając od czasu do czasu przez 15 min., aż soczewica zmięknie. Przełóż połowę płynu z warzywami do malaksera albo blendera i zmiel na gładkie puree. Połącz puree z resztą płynu, dopraw do smaku i podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej z odrobiną siekanej natki kolendry.
Do tej potrawki można zrobić bułeczki. Kupujemy zwykłe bułki. Robimy masło czosnkowe: masło czosnek, zioła. Mieszamy. Smarujemy bułki z wierzchu, kroimy na pół, smarujemy, wkładamy ser. Zamykamy. Podpiekamy w piekarniku aż się zarumieni.
Pycha!
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.