Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Absolutnie najlepsze danie! Soczewica nie jest droga, za to zdrowa i pyyyyszna. Smak pokocha każdy


Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone albo starte
  • 1 szklanka czerwonej (lub zielonej, ale gotuje się ona znacznie dłużej) soczewicy, przepłukanej
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ szklanki posiekanych liści kolendry
  • sól i pieprz
  • marchewka i inne warzywa wedle smaku

    Sposób przygotowania:

    W średnim rondlu na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 4 minuty, aż będzie przezroczysta. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Dodaj soczewicę, wodę i przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj mieszając od czasu do czasu przez 15 min., aż soczewica zmięknie. Przełóż połowę płynu z warzywami do malaksera albo blendera i zmiel na gładkie puree. Połącz puree z resztą płynu, dopraw do smaku i podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej z odrobiną siekanej natki kolendry.

    Do tej potrawki można zrobić bułeczki. Kupujemy zwykłe bułki. Robimy masło czosnkowe: masło czosnek, zioła. Mieszamy. Smarujemy bułki z wierzchu, kroimy na pół, smarujemy, wkładamy ser. Zamykamy. Podpiekamy w piekarniku aż się zarumieni.

    Pycha!