Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Tarta truskawkowa idealna na coraz cieplejsze wiosenne dni. 😉
Mnie udało się dostać 1/2 kg truskawek już za 4 zł.


Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki (warto jednak mieć trochę w zanadrzu)
  • pół kostki masła
  • pół szklanki letniej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 250 g truskawek (w zupełności wystarczyło)
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru (w sezonie truskawki są słodkie i krajowe, więc wtedy jest zbędny)

    Sposób przygotowania:

    1. Masło kroimy w plasterki i zagniatamy z mąką, wodą i solą.
    2. Z ugniecionego ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na pół godziny do lodówki.
    3. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkujemy okrągły placek, rozkładamy w natłuszczonej foremce, zawijając i przyklejając lekko boki. Ciasto nakłuwamy i wsadzamy na 10-15 minut do piekarnika (180-200 stopni)
    4. Smarujemy tartę śmietaną i posypujemy cukrem, pokrojone w serduszka truskawki wykładamy na górę i wrzucamy na 5-10 min. do piekarnika.
    Smacznego!


    Nadesłał/a: szczypta-wege