Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • pół kilo pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
  • 1 jajko (w przepisie wegańskim mąka niskobiałkowa do zagęszczania)
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • bulion warzywny
  • olej do smażenia

    Sposób przygotowania:

    Kaszę gryczaną ugotuj i odstaw aby wystygła.
    Z główki kapusty oderwij zewnętrzne liście, włóż ją do dużego garnka i zalej gorącą wodą i pozostaw na małym ogniu aby powoli się gotowała. Gdy wierzchnie liście zmiękną, zdejmuj je kolejno. Najwygodniej można to wykonać gdy główka kapusty jest odwrócona głąbem do góry. Zgrubienie liści zetnij tak aby grubość liści była wszędzie jednakowa.
    Przygotowanie farszu i sosu:
    Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zarumieni. Część pieczarek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię ( 5 pieczarek zostaw do sosu ). Dodaj sól i pieprz do smaku. 3/4 usmażonych pieczarek wrzuć do kaszy, a do pozostałej części dorzuć pokrojone w talarki pieczarki przeznaczone do sosu. Podsmaż wszystko razem, podlej odrobiną wody, aż się zagotuje i odłóż do salaterki będzie to baza do sosu.

    Do kaszy zmieszanej z pieczarkami dodaj sól i pieprz do smaku, jajko lub dla wegan mąkę niskobiałkową zmieszana minimalna ilością wody (1 łyżka mąki i 1 łyżka wody) oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz nakładaj łyżką na liście i zawijaj gołąbki, aby się nie rozpadły najpierw zawijaj do środka grubsza część liścia tzn tę od „łodyżki”( to mój patent- nigdy się nie rozpadają). Ułóż gołąbki na patelni tak jak na zdjęciu i podsmaż na małym ogniu delikatnie z obu stron, przygotuj szklankę bulionu i podlej nimi gołąbki , powinny się prużyć ok. 20 min po tym czasie młoda kapustka powinna już być miękka. Wyjmij gołąbki z patelni i do bulionu w który się gotowały dodaj pieczarki przygotowane do sosu. Zagotuj wszystko razem , dopraw do smaku jeśli trzeba. Zagęść sos śmietaną lub mąką z wodą jeśli preferujesz kuchnię wegańską. Gołąbki połóż na talerz i polej sosikiem . Można też podać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oczywiście 🙂 Smacznego :))


    Nadesłał/a: Marta