Krążki daktylowe z orzechami
Pyszne krążki, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. To słodka przekąska z dodatkiem masła klarowanego, daktyli i orzechów.
Do tego przepisu polecam użyć wysokiej jakości daktyli bez siarki, tutaj one stanowią całą słodycz i pod wpływem gorącego masła roztapiają się zespalając cały baton.
Składniki:
Porcja na 12 krążków
Sposób przygotowania:
Masło podgrzewamy i wrzucamy pokrojone daktyle. Dusimy około 3 minut aż się zaczną delikatnie kleić do łyżki. Dokładamy migdały, nerkowce. Doprawiamy przyprawami. Mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.
Masę zwinąć w wałek o grubości 2 – 3 cm i chłodzić w lodówce aż masło się zetnie.
Warto wiedzieć, że masło klarowane nie zawiera już laktozy. Jeśli jednak pomimo tego nie możesz go użyć do przepisu można zamienić na margarynę lub olej kokosowy, który sam ulega utwardzeniu w warunkach chłodniczych.
Polecam tą pyszną przekąskę, lecz uwaga – jest syta i kaloryczna
Nadesłał/a: vegabutik
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.