Razowe orkiszowe drożdżówki z wiśniami i marcepanem
Drożdżówki świetnie nadają się na weekendowe śniadanie, podwieczorek czy deser, a nawet piknik, polecam! 🙂
Składniki:
Na 12 sztuk:
Nadzienie:
Sposób przygotowania:
Mleko wlewamy do jeszcze ciepłego, roztopionego masła, wbijajmy jajko, wszystko mieszamy aż się połączy. Dodajemy cukier i drożdże, ponownie mieszamy. Do płynnych składników dodajemy wymieszane ze sobą mąki, zagniatamy elastyczne ciasto. Można to zrobić w robocie.
Odstawiamy do wyrośnięcia na noc do lodówki lub w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość (ok. 45-60 minut).
Przygotowujemy nadzienie:
Wiśnie gotujemy/smażymy z cukrem aż odparuje większość soku. Wsypujemy przesianą przez sitko skrobię ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Wiśnie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, blachę wykładamy papierem/matą do pieczenia.
Masę marcepanową rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30×20 cm.
Blat lekko omączamy i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkujemy je omączonym wałkiem również na prostokąt o wymiarach 30×20 cm.
Na ciasto wykładamy marcepan, a na wierzch wiśnie. Całość zwijamy w rulon od dłuższego boku.
Kroimy na 12 plastrów, które wykładamy ślimaczkiem do góry na blachę.
Pieczemy ok. 15 minut. Na szczęście można jeść ciepłe! 🙂
Nadesłał/a: Zielenina
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.