Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Naprawdę, hummusów przerobiłam w swoich życiu już setki (tysiące, miliony 😉 z przeróżnymi dodatkami, ale ten to absolutny hit. Dynia z ciecierzycą w ogóle pasują do siebie rewelacyjnie, a wspólne zmiksowanie służy im jako mało co 🙂


Składniki:

Na ok. 300 g pasty:

  • 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc
  • 100-200 g upieczonej dyni (używam hokkaido) pokrojonej na kawałki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki tahiny, najlepiej z niełuskanego sezamu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • woda

    Sposób przygotowania:

    Ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodę, wsypujemy sodę, zagotowujemy. Zbieramy pianę, dalej gotujemy po przykryciem na małym ogniu aż całkowicie zmięknie. Odcedzamy, ewentualnie zachowując nieco płynu. Wszystkie składniki mielimy w blenderze uzupełniając wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Przechowujemy w lodówce. Polecam! 🙂


    Nadesłał/a: Zielenina