Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis mówi, że składników wystarczy na dwa bochenki z keksówek o wymiarze ok. 25 cm, ale wychodzą one dość płaskie, więc spokojnie można upiec jeden.


Składniki:

Na 2 płaskie lub 1 większy bochenek:
Zmodyfikowany przepis z książki „Brot” Bernda Armbrusta:

  • Na 2 płaskie lub 1 większy bochenek:
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 ml wrzącej wody
  • 2 dojrzałe, ale jędrne gruszki
  • 100 g ulubionych orzechów (użyłam laskowych)
  • 50 ml syropu klonowego +1 łyżka
  • 100 g maki gryczanej
  • 300 g jasnej mąki orkiszowej
  • 300 ml wody
  • 1/4 łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania:

    Kaszę gryczaną zalewamy 100 ml wrzącej wody, odstawimy na ok. 2h lub do całkowitego wchłonięcia płynu. Odsączamy na sicie.
    Orzechy grubo siekamy, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
    W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy syrop klonowy, obie mąki, kaszę, sól i orzechy, zagniatamy ciasto (będzie dość rzadkie i lepkie – można to zrobić hakiem w robocie kuchennym). Na sam koniec zagniatamy dodajemy gruszki, wyrabiamy tylko tyle, aby równomiernie rozmieścić je w cieście.
    Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na omączonym blacie/stolnicy pod ściereczką na ok. 1.5 -2 h zakładając je w tym czasie na kopertę dwukrotnie.
    Po wyrośnięciu, dzielimy je na dwie części, przekładamy do dwóch lub jednej keksówki (natłuszczonej i omączonej) i odstawimy do ponownego wyrośnięcia, które może się odbyć nocą w lodówce.
    Gdy chleby wyrosną, nagrzewamy piekarnik do 210 stopni umieszczając w nim blachę z wodą.
    Przed włożeniem foremek z chlebek usuwamy blachę z wodą.
    Chleby pieczemy ok. 30 minut, studzimy na kratce.
    Polecam! 🙂


    Nadesłał/a: Zielenina