Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Placuszki owsiane są idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Używam ich także do tortilli, z powodzeniem zastępują mięso :-)!


Składniki:

  • serek wiejski granulowany
  • ser żółty
  • jajko
  • płatki owsiane
  • papryka/oliwki (do wyboru)

    Sposób przygotowania:

    Do miski wsypujemy 5 łyżek płatków owsianych. Wbijamy jedno jajko, mieszamy. Następnie dodajemy 1 łyżkę serka wiejskiego, drobno pokrojoną paprykę/oliwki (ilość dowolna), ser żółty pokrojony w bardzo drobną kostkę/starty na tarce. Wszystko mieszamy i na rozgrzanej patelni formujemy płaskie, nie za duże placuszki. Smażymy najpierw z jednej strony aż się zarumieni, a dopiero później z drugiej.

    Uwagi:
    -ilość sera żółtego powinna być większa niż papryki/oliwek, aby placuszki nie rozleciały się w trakcie smażenia;
    -najlepiej jest używać patelni teflonowych, mamy pewność że nic nie przywrze
    Smacznego!


    Nadesłał/a: Tania