Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Lekka, niskokaloryczna i zdrowa pomidorowa zupa z odrobiną świeżej bazylii i czosnku.


Składniki:

Potrzebne składki (na kilka porcji)

  • półtorej kg pomidorów
  • mały koncentrat pomidorowy
  • mała śmietana dwunastka
  • trzy ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

    Sposób przygotowania:

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i wrzucić do garnka.
    Dodać pokrojony czosnek i liście bazylii i wszystko zblendować.
    Całość podgrzać z łyżką oliwy, dodać koncentrat, posolić i popieprzyć.
    Po zagotowaniu intensywnie mieszać przez ok. pięć minut.
    Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietanę.
    Całość można przyozdobić listkami bazylii, wybornie smakuje z ryżem, makaronem, grzankami, ale najlepiej chyba z czosnkowymi paluszkami grissini.


    Nadesłał/a: bazyliowy