Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki części serowej:

  • 750g dyni
  • 500g tofu
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 20g agaru
  • 1 szklanka wrzątku

    Składniki galaretki:

  • 250g dyni
  • sok z 1 cytryny
  • 5g agaru
  • 1/2 szklanki wrzątku



    Sposób przygotowania:

    Dynię (tę z części serowej i z galaretki naraz) pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, podlej 2 łyżkami wody i gotuj na małym ogniu i pod przykryciem aż dynia będzie miękka. Do malaksera włóż 750g dyni, tofu,
    cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Agar rozpuść w szklance wrzątku, uważając, żeby nie powstały grudki. Cały czas miksując dynię z tofu, wlej agar. Miksuj jeszcze przez kilka minut, żeby nie powstały grudki. Gotową masę serową przełóż do tortownicy i
    wstaw do lodówki, żeby stężała.
    Kiedy sernik będzie tężał, do czystego malaksera przełóż 250g dyni, wlej sok z cytryny i zmiksuj. We wrzątku rozpuść agar, wlej go do dyni, miksuj przez kilka minut, po czym przelej na wierzch sernika. Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.


    Nadesłał/a: Bogusia K.