Razowa pita z falafelami, pieczonym burakiem i sosem jogurtowym
Wyznam Wam szczerze, że uwielbiam kanapki 🙂 Jestem też uzależniona od pieczywa wszelkiego rodzaju, żyć bez niego byłoby mi bardzo ciężko. Oczywiście najlepsze i najzdrowsze jest domowe – między innymi dlatego, że wiemy co w nim jest 😉
Razowe pity, na 10 sztuk:
Składniki:
Sposób przygotowania:
W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy pozostałe składniki w tym 4 łyżki oleju. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dzielimy je na 10 równych części, z których formujemy 10 okrągłych bułek. Odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik z dwoma blachami w środku nagrzewamy do 230 stopni. Każdą bułkę rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 10-12 cm. Przekładamy je na rozgrzane blachy, pieczemy ok. 10 minut aż się ładnie zrumienią i napuszą. Ciepłe pity smarujemy pozostałą łyżką oleju/oliwy.
Falafele, na ok. 20 sztuk
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odcedzamy, przelewamy świeżą wodą. Mielimy w blenderze na gładką masę razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy przyprawy i pietruszkę. Formujemy falafelki i smażymy na głębokim tłuszczu – robię to w małym rondelku żeby nie zużywać hektolitrów oleju, smażę po 4 sztuki. Odsączamy na papierowym ręczniku, podajemy.
Sos jogurtowy:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy w miseczce, gotowe.
Przygotowujemy kanapki:
4 pity
8-10 falafeli
1 duży, upieczony burak
sos jogurtowy
garść rzeżuchy
Pity nacinamy głęboko, ale nie do końca. Obie części bułki smarujemy grubo sosem. Nakładamy tyle falafeli ile się zmieści (2-3), na to grube plastry pieczonego buraka. Wszystko polewamy dodatkową porcją sosu, dopychamy 😉 rzeżuchą i jemy – najlepiej bez świadków, bo nie ma szans zachować godności i się nie upaprać 😉 Polecam!
Nadesłał/a: Zielenina
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.