Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kotleciki świetnie nadają się na lunch. Jeśli podasz je z gotowanymi brokułami, szparagami lub sałatką z ogórków będą znakomitym pomysłem na wiosenny obiad.


Składniki:

  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego (migdałowego lub kokosowego)
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 szklanki mrożonego zielonego groszku

    Sposób przygotowania:

    Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj ziemniaki ze skórką. Ugotuj je i ostudź. Kiedy ziemniaki się gotują, rozgrzej olej na patelni średniej wielkości i dodaj gorczycę. Zmiksuj groszek w mikserze. Gdy gorczyca zacznie strzelać, dodaj zielony groszek i sól. Smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż cała woda wyparuje. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Ostudź. Ziemniaki rozgnieć w osobnej misce i uformuj 10-12 kulek. Z kulek zrób kotleciki, następnie ułóż trochę zmiksowanego groszku na środku kotlecika. Ulep okrągły pieróg. Rozgrzej żelazny garnek i dodaj tyle oleju, by pieróg nie przywierał. Usmaż kotleciki na małym ogniu, aż zbrązowieją po obu stronach. Podawaj gorące.