Kotleciki z zielonego groszku i ziemniaków
Kotleciki świetnie nadają się na lunch. Jeśli podasz je z gotowanymi brokułami, szparagami lub sałatką z ogórków będą znakomitym pomysłem na wiosenny obiad.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj ziemniaki ze skórką. Ugotuj je i ostudź. Kiedy ziemniaki się gotują, rozgrzej olej na patelni średniej wielkości i dodaj gorczycę. Zmiksuj groszek w mikserze. Gdy gorczyca zacznie strzelać, dodaj zielony groszek i sól. Smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż cała woda wyparuje. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Ostudź. Ziemniaki rozgnieć w osobnej misce i uformuj 10-12 kulek. Z kulek zrób kotleciki, następnie ułóż trochę zmiksowanego groszku na środku kotlecika. Ulep okrągły pieróg. Rozgrzej żelazny garnek i dodaj tyle oleju, by pieróg nie przywierał. Usmaż kotleciki na małym ogniu, aż zbrązowieją po obu stronach. Podawaj gorące.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.