Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Sok z żurawin, znany ze swego korzystnego wpływu na zdrowie, ma jeszcze jedną zaletę: zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy – zaobserwowali naukowcy z USA. Informację na ten temat zamieszcza pismo „Caries Research”.

Jak wykazali badacze z Uniwersytetu Rochester, sok z żurawin jest dla zębów czymś w rodzaju teflonu, który utrudnia bakteriom Streptococcus mutans (powodującym próchnicę i choroby dziąseł) przyleganie do powierzchni zębów.

Zawarte w soku związki blokują bakteryjny enzym biorący udział w tworzeniu płytki nazębnej. Ten enzym to glukozylotransferaza, która wykorzystuje proste cukry pochodzące z pokarmu do tworzenia lepkiego wielocukru, glukanu. Właśnie dzięki niemu bakterie S. mutans mogą przylepiać się do zębów i stopniowo odkładać płytkę nazębną. Płytka stanowi dla nich rodzaj fortecy, gdzie żywią się
cukrami, rosną, a przy okazji niszczą szkliwo zębów wydzielając
szkodliwe kwasy.

Jak przypominają autorzy najnowszej pracy, prawdopodobnie w ten sam sposób – to znaczy utrudniając przyczepianie się bakterii do ścianek pęcherza – żurawiny zapobiegają infekcjom dróg moczowych.

„Nasze odkrycie nie oznacza wcale, że w ramach prewencji próchnicy zalecamy picie soku z żurawin zamiast mycia zębów. Zazwyczaj jest on słodzony i może raczej sprzyjać psuciu się szkliwa, niż je chronić” – komentuje prowadzący badania dr Hyun Koo.

Zamiast tego badacze planują wyizolowanie z żurawin związki odpowiedzialne za ochronę zębów i zastosowanie ich jako dodatku do past do zębów oraz płynów do płukania ust.

Źródło: Nauka – PAP