Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Przekąska ta jest często kojarzona z Gruzją, gdzie bakłażana potrafią przygotować na setki sposobów. Zazwyczaj do nadzienia używa się orzechów i rozmaitych przypraw. W moim przepisie nie trzymam się dogmatycznie podanych proporcji czy składników. Dodaję to, co aktualnie mam pod ręką, czasem będą to migdały, innym razem orzechy włoskie lub laskowe. Zachęcam do eksperymentowania i znalezienia swojego ulubionego nadzienia do bakłażanów.

Podstawą udanych zawijasów jest przygotowanie upieczonych lub usmażonych cienkich plastrów bakłażana. Najczęściej używam piekarnika bo wtedy mogę pominąć dodatek oleju lub zminimalizować jego użycie.

Goryczka bakłażana nie przeszkadza mi więc nie stosuję wcześniejszego solenia plastrów i ich wycierania lub opłukiwania.

Roladki z bakłażana

Nadzienie wegańskie:

  • kostka tofu
  • ząbek czosnku
  • sos sojowy
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka tahini
  • papryczka chili
  • świeża bazylia

    Nadzienie wegetariańskie:

  • opakowanie mascarpone
  • garść migdałów
  • suszone pomidory
  • cienki szczypiorek
  • przyprawy do smaku

    Sposób przygotowania:

    Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry, z jednego wyjdzie około 6-8 plastrów. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej plastry. W moim piekarniku nastawiam temperaturę 180 stopni i zapiekam plastry około 30-40 minut. Mam dwie blachy, które zamieniam w połowie czasu pieczenia miejscami (góra/dół) aby plastry równomiernie zmiękły. Trzeba uważać aby nie wysuszyć plastrów na wiór, bo nie będzie można ich zwinąć. Raz na jakiś czas dobrze jest zajrzeć do piekarnika i skontrolować ich miękkość.

    Składniki na nadzienie miksuj w robocie aż dobrze się połączą. Jeśli masa jest za sucha dodaj oliwy lub wody. Na upieczone i przestygnięte plastry bakłażana, nałóż niewielką ilość nadzienia i zwiń w roladki zaczynając od węższej strony. Roladki możesz skropić sokiem z cytryny.


    Nadesłał/a: Filip