„Zielenina na talerzu” – rozwiązanie konkursu
Dziękujemy za wszystkie przepisy, nadesłane na konkurs kulinarny, w którym do wygrania była książka „Zielenina na talerzu. Gratulujemy laureatkom (tym razem wygrały Panie:) a poniżej przedstawiamy zaproponowane przez nie przepisy w oparciu o sezonowe produkty roślinne.
Egzemplarze książki otrzymują:
Anna S. za propozycję szybkiego dania wiosenno-letniego, które sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na obiad, idealnego także na wynos do pracy lub szkoły.
Kasza gryczana z truskawkami i mlekiem kokosowym
Kaszę gryczaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu (przez ok. 15 minut), odcedzić na sitku i wymieszać z syropem klonowym i mlekiem kokosowym. Truskawki pokroić i wmieszać do kaszy, następnie dodać rodzynki i migdały, a całość posypać płatkami migdałowymi.
Anna O. za szybkie, sezonowe danie i udowodnienie, że mając zaledwie garstkę zielonych dobroci, można wyczarować smaczne danie, i to w niespełna pół godziny.
Curry z młodej kapusty z zielonymi szparagami
W dużym garnku rozgrzać olej. Na średnim ogniu zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać je z cebulą. Dodać pokrojoną kapustę, wodę oraz mleko kokosowe – zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 20 minut od czasu do czas mieszając. Pięć minut przed końcem gotowania dodać główki szparagów.
Mariola S. za pyszną, prostą, pełną sezonowej zieleniny sałatkę.
Liściasta Sałatka z pietruszkowo-koperkowym sosem (pesto)
Przygotować miskę z wodą, solą i lodem. Kazde warzywo pokroić przy pomocy obieraczki na cienkie paski. I wrzucić na chwile do przygotowanej wody dzięki temu zrobią się kruche. Połączyć z liśćmi. Przygotować sos: w moździerzu utrzeć pietruszkę i koper wraz z oliwą solą i pieprzem. Polać sałatkę.
Można dodać młodą marchewkę lub szparagi bo tez mamy sezon, posypać pestkami słonecznika lub dyni.
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
super przepisy 🙂