Dżem Marchewkowy
Przepyszny do kanapek, naleśników, a nawet do ciasta drożdżowego!
Składniki:
– 1 kg marchwi
– 0,5 kg cukru
– szklanka wody
– 3 cytryny
– 1 pomarańcza
Sposób przyrządzenia:
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach (według uznania), a następnie wrzucamy na patelnie razem z woda i cukrem. Dusimy do momentu kiedy marchewka zacznie się rozgotowywać.
Dolewamy sok z cytryn i pomarańczy.
Jeśli owoce były ekologiczne można dodać do dżemu otartą z nich skórkę.
Na małym ogniu, często mieszajàc odparowujemy wodę.
Gotowe! Możemy przełożyć dżem do słoiczka 🙂
Nadesłał/a: J.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.