Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wyjątkowo (jak na mnie) przepis z „nowoczesnej” książki kucharskiej. I zamieszony na „za potrzebą” jednego z użytkowników forum.

Wbrew powszechnemu mniemaniu lasagne wystepuje nie tylko w formi zapiekanej i ten przepis jest tego przykładem.


Składniki:

– 350 g lasagne

– 125 g oleju

– 3 ząbki czosnku

– 3 szalotki

– 2 papryki

– 50 g oliwek czarnych (drylowanych)

– 1 łyżka kaparów

– 1 łyżka zielonej pietruszki

– 4-5 pomidorów

– sól

Przygotowanie:

Na oleju podsmażyć drobno pokrajaną paprykę (oczyszczoną i bez pestek), gdy zmięknie, dorzucić czosnek i szalotki drobno posiekane. Pomidory obrać i wyrzucić pestki, dołożyć do dzuszeniny i trzymać na małym ogni jeszcze przez 10 minut. Dołożyć kapary i oliwki.
Ugotować lasagne w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włużyć do sosu, wymieszać. Posypać zieloną pietruszką.