Lasagne Katańskie
Wyjątkowo (jak na mnie) przepis z „nowoczesnej” książki kucharskiej. I zamieszony na „za potrzebą” jednego z użytkowników forum.
Wbrew powszechnemu mniemaniu lasagne wystepuje nie tylko w formi zapiekanej i ten przepis jest tego przykładem.
Składniki:
– 350 g lasagne
– 125 g oleju
– 3 ząbki czosnku
– 3 szalotki
– 2 papryki
– 50 g oliwek czarnych (drylowanych)
– 1 łyżka kaparów
– 1 łyżka zielonej pietruszki
– 4-5 pomidorów
– sól
Przygotowanie:
Na oleju podsmażyć drobno pokrajaną paprykę (oczyszczoną i bez pestek), gdy zmięknie, dorzucić czosnek i szalotki drobno posiekane. Pomidory obrać i wyrzucić pestki, dołożyć do dzuszeniny i trzymać na małym ogni jeszcze przez 10 minut. Dołożyć kapary i oliwki.
Ugotować lasagne w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włużyć do sosu, wymieszać. Posypać zieloną pietruszką.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.