Lasagne zapiekane
Składniki:
– 500 g lasagne
– 1 i 1/2 kg dojrzałych pomidorów
– 3 łyżki pasty pomidorowej
– 2 marchwie
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 3 selery zielone
– 1 łyżka zielonej pietruszki
– 1 cytryna
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżki masła
– 200 g sera gouda
– 125 g tartego sera (ementaler)
– 3 jaja na twardo
– sól
Najpierw gotujemy kluski, w dużej ilości osolonej wody, następnie przygotowujemy sos i zapiekankę.
Przygotowanie sosu: do dużego rondla wlać olej i kolejno włożyć: masło, utartą na grubej tarce marchew, selery, cebulę i czosnek, posiekaną pietruszkę, otartą z pół cytryny skórkę, pomidory obrane i bez pestek, pastę pomidorową. Dusić przez godzinę, przefasować przez durszlak i dusić jeszcze parę minut, aby sos był gęsty.
Przygotowanie zapiekanki: duże żaroodporne naczynie wysmarować grubo masłem. Kłaść kolejno warstwy: makaronu, tartego sera, posiekanych jaj, sosu pomidorowego, makaronu, sera, sosu itd. Na wierzchu nasypać grubszą warstwę tartego ementalera. Wstawić na 30 minut do pieca rozgrzanego do 180 st C.
Podawać z zieloną sałatą.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.