Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

– 500 g lasagne

– 1 i 1/2 kg dojrzałych pomidorów

– 3 łyżki pasty pomidorowej

– 2 marchwie

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 3 selery zielone

– 1 łyżka zielonej pietruszki

– 1 cytryna

– 3 łyżki oleju

– 2 łyżki masła

– 200 g sera gouda

– 125 g tartego sera (ementaler)

– 3 jaja na twardo

– sól



Najpierw gotujemy kluski, w dużej ilości osolonej wody, następnie przygotowujemy sos i zapiekankę.



Przygotowanie sosu: do dużego rondla wlać olej i kolejno włożyć: masło, utartą na grubej tarce marchew, selery, cebulę i czosnek, posiekaną pietruszkę, otartą z pół cytryny skórkę, pomidory obrane i bez pestek, pastę pomidorową. Dusić przez godzinę, przefasować przez durszlak i dusić jeszcze parę minut, aby sos był gęsty.



Przygotowanie zapiekanki: duże żaroodporne naczynie wysmarować grubo masłem. Kłaść kolejno warstwy: makaronu, tartego sera, posiekanych jaj, sosu pomidorowego, makaronu, sera, sosu itd. Na wierzchu nasypać grubszą warstwę tartego ementalera. Wstawić na 30 minut do pieca rozgrzanego do 180 st C.

Podawać z zieloną sałatą.