Lasagne po bolońsku z grzybami
Z tym przepisem może być problem, bo nie wiem jak z dostępnością klusek lasagne w Polsce. Ostatecznie zawsze można samemu zrobić makaron.
Kolor zielony marakonu uzyskuje się przez dodanie do ciasta szpinaku.
Składniki:
– 350 g lasagne zielonego (kluski, nie płaty!)
– 1/2 l sosu bolońskiego (przepis załączony poniżej)
– 75 g masła
– 250 g pieczarek
– 50 g tartego sera
– sól
Ugotować kluski (wystarczy 5 minut gdyż będą zapiekane). Przygotować sos.
Grzyby wymyć i pokrajać w plasterki, przesmażyć na maśle. Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i układać warstwy: kluski, pieczarki, sos boloński. Na wierz posypać serem. Wstawić do gorącego (ok 180 stopni) pieca na 15 minut.
Sos boloński
UWAGA!
Prawdziwy sos boloński jest jaknajbardziej niewegetariański, tutaj podaje wersję stosowaną przezemnie – nie lubię gotowanego mięsa więc robię sos bezmięsny.
Produkty:
– 150 g masła
– 3 cebule
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 selery zielone
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 150 g wytrawnego białego wina
– 1 szklanka rosoły
– 100 g śmietanki
– gałka muszkatułowa
– sól
– pieprz
– woda
Przesmażyć na maśle drobno posiekaną cebulę, startą na tarce (duże oczka) marchew, seler, pietruszkę przez około 10 minut. Dodać odrobinę wody (1-2 łyżki) i dusić parę minut. Dodać wino, pomidory, pastę pomidorową, rosół, muszkat, sól i pieprz do smaku. Dusić jeszcze przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem dolać śmietankę i dobrze wymieszać.
Do sosu mozna dodać drobno posiekaną bazylię lub tymianek w małych ilościach.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.