Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pyszne i szybkie 🙂 Kusi nawet tych, co się do szpinaku w dzieciństwie zrazili.


Przygotowanie:

Półtorej szklanki soczewicy (obojetnie jakiej) gotujemy do miękkości, studzimy. Podsmażamy na dużej patelni jedną posiekaną cebulę, potem dodajemy posiekane 5-6 pieczarek, dusimy razem. Na to wykładamy całą paczkę zamrożonego szpinaku, odparowujemy często miesząjac. Gdy odparuje, wlewamy troche mleka, dodajemy granulowany czosnek, solimy, przyprawiamy curry i papryką. Teraz wszystko mieszamy z soczewicą i na końcu dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego.
Tym farszem nadziewamy usmażone wcześniej naleśniki, posypujemy je startym żołtym serem i zapiekamy do jego rozpuszczenia. Można też jeść jako samodzielne danie lub podać z ryżem.
Porcja na dwie-trzy osoby.