Brokułowy krem z grzankami
Brokułowa zupa-krem z grzankami
Do przygotowania tej prostej zupy potrzebujemy:
Krok po kroku:
Włoszczyznę gotujemy w wodzie, jak na rosołek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy świeże lub mrożone brokuły oraz przyprawy do smaku.
Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut, by brokuły uzyskały miękkość.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Bułkę lub inne pieczywo (może być półczerstwe) kroimy w kostkę i obsuszamy na patelni na małym ogniu.
Gdy zupa lekko ostygnie miksujemy ją na krem. Dodajemy szczyptę pieprzu i jeżeli zupa jest za mało słona dosalamy ją. Wedle uznania zupę można rozbielić odrobiną mleka, można też zagęścić ją łyżeczką mąki.
Zupę podajemy z grzankami. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Uwagi:
– Na grzanki może posłużyć nam pokrojone i ususzone wcześniej pieczywo. Wówczas nie musimy już go podsuszać.
Smacznego:)
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.