Zapiekanka à la musaka
Bardzo smaczne, kolorowe danie 🙂
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy od dokładnego umycia bakłażana, następnie kroimy go w niezbyt grube plastry, obsypujemy je solą z obu stron i zostawiamy na 10 minut. Potem płuczemy je pod bieżącą wodą i smażymy w głębokim oleju na brazowo.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kładziemy warstwami ziemniaki (przekrojone na pół), cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę pokrojoną w paski i zalewamy to pomidorami z puszki wymieszanymi uprzednio z przyprawami (curry, czosnek w proszku, sól, pieprz).
Na wierzch kładziemy plasterki bakłażana i całość posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w gorącym piekarniku do momentu rozpuszczenia i zbrązowienia sera. Smacznego!.
2 komentarze
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
dobre ale wodniste na dole
tak, dobre ale fakt, wodniste na dole.też zastąpiłam czerwoną cebulą, a na ziemniaki posypałam też czosnek i trochę masła dałam
najlepsza zapiekanka ziemniaczana jaką jadłam
zwykłą cebulę zastąpiłam czerwoną i wyszło naprawdę pyszne, szczególnie ten bakłażan to świetny pomysł. Idealna poza jednym drobnym szczegółem – robi się bardzo wodnista, ponieważ woda wycieka z surowych pieczarek, papryki i cebuli, dlatego następnym razem najpierw usmażę te składniki.