Przysmak daktylowy
120 g. tabliczki gorzkiej czekolady (wcześniej schłodzonej) miksujemy z 100 g. płatków migdałów na bardzo drobno, ale uważając, by czekolada nie zaczęła się rozpuszczać.
6 dużych lub 12 małych daktyli wypestkować i dobrze posiekać, dodać do masy i wymieszać.
3 białka ubić z odrobiną soli, a potem dodać 40 g. cukru pudru (ok. 2 łyżki) ciągle ubijając.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Do masy dodać ubite białko i delikatnie wymieszać. Odrobiną margaryny posmarować formę, obłożyć ją pergaminem i wyłożyć masę. Piec 30 min.
Gotowe ciasto udekorować bitą śmietaną i czekoladą.
Nadesłał/a: June
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.