Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki na krokiety:

  • szklanka mąki
  • pół szklanki płatków owsianych
  • woda
  • mleko
  • olej
  • jajko
  • bułka tarta

    Składniki na nadzienie:
    (ilości składników dodajemy wedle uznania)

  • brokuły
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • ziarna słonecznika

    Przygotowanie:

    Ciasto: Mąkę, płatki, miksujemy z wodą i mlekiem, olejem i szczyptą soli do uzyskania masy o konsystencji ciasta naleśnikowego. Smażymy placki naleśnikowe na patelni teflonowej, bez użycia oleju.

    Farsz: gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie, odsączamy. Następnie miksujemy z wyciśniętym praską czosnkiem, solą i pieprzem.
    Uzyskaną masę nakładamy na naleśniki i zawijamy krokiety. Moczymy w jajku i obtaczamy w tartej bułce, po czym smażymy na złoto z każdej strony.

    Sos: miksujemy w młynku ziarna słonecznika. Przesypujemy do miseczki, solimy; mieszając dodajemy powoli wodę.




    Nadesłał/a: Wegetarianie.pl