Porzeczki obniżają ryzyko choroby Alzheimera
Substancje występujące w czarnych porzeczkach mogą zapobiegać chorobie Alzheimera, poważnemu schorzeniu, które uszkadza mózg i prowadzi do silnych zaburzeń pamięci – informuje „Journal of Science Food and Agriculture”.
Naukowcy z nowozelandzkiego Horticulture and Food Research Institute prowadzili badania na hodowli komórek pobranych z ludzkich mózgów.
Okazało się, że w czarnych porzeczkach i amerykańskiej odmianie jeżyn (po angielsku boysenberry, po łacinie Rubus ursinus) zawartych jest mnóstwo substancji o działaniu przeciwutleniającym, które mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek, prowadzącym do choroby Alzheimera. Nie oznacza to jednak, że mogą ją leczyć, podkreślają naukowcy.
Czarne porzeczki zawierają bogaty zestaw składników chemicznych, wśród nich antocyjany, nadające głęboki kolor czerwonym i niebieskim owocom, oraz polifenole, podobne do występujących w winie i czekoladzie. Substancje te obniżają tempo mutacji w DNA komórkowym, mogą więc chronić przed związanymi z wiekiem chorobami. PMW
Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP.
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.