Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Zwykle dietetycy zalecają pięć porcji warzyw i owoców dziennie, jednak większe spożycie jeszcze bardziej zmniejsza podatność na udar mózgu i choroby serca – informuje „The Lancet”.
Udar mózgu jest trzecią z najważniejszych przyczyn śmierci i najważniejszą przyczyną inwalidztwa w krajach rozwiniętych.

Brytyjscy naukowcy z University of London pod kierunkiem dr Fenga He przeanalizowali przypadki ponad 257 tys. ludzi z sześciu krajów europejskich, USA i Japonii. Ci, którzy jedli trzy do pięciu porcji warzyw lub owoców dziennie, mieli mniejsze ryzyko udaru o 11 proc. w stosunku do tych, którzy jedli mniej niż trzy porcje dziennie, ci zaś, którzy jedli pięć i więcej porcji zmniejszali ryzyko o 26 procent.

Jeden z naukowców, profesor Graham MacGregor, sądzi, że najważniejszym czynnikiem zapobiegającym udarowi jest potas. „Wiemy, że pacjentom, którym zaaplikowano dodatkowo potas, obniżyło się ciśnienie krwi. Gdy liczba porcji warzyw i owoców wzrasta z trzech do pięciu dziennie, ilość spożywanego potasu zwiększa się o 50 proc” – cytuje go BBC.

Źródło: PAP

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl