Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa powoduje uszkodzenia DNA w komórkach jelita grubego i w ten sposób może prowadzić do rozwoju raka tego narządu – wykazały badania prowadzone wśród osób na różnych rodzajach diety.
Publikacja na ten temat ukazała się na łamach pisma „Cancer Research”.

Już wcześniej kilka zespołów badawczych niezależnie donosiło o tym, że istnieje silny związek między spożywaniem dużych ilości czerwonego, przetworzonego mięsa a ryzykiem raka jelita grubego i odbytu. Podobnych obserwacji dokonali również naukowcy angielscy z oddziału Medical Research Council w Cambridge, zajmującego się wpływem żywności na zdrowie człowieka. Z ich analiz wynikało, że osoby, które regularnie jedzą powyżej dwóch porcji czerwonego mięsa dziennie, są o 30 proc. bardziej narażone na raka okrężnicy, w porównaniu z tymi, którzy jedzą mniej niż jedną porcję tygodniowo.

Teraz ci sami badacze pod kierunkiem prof. Sheili Bingham znaleźli wyjaśnienie tego związku. Przebadali oni komórki nabłonka jelitowego pobrane od zdrowych osób, które przez 15 dni były na diecie wegetariańskiej, bądź bogatej w czerwone mięso.

U osób spożywających czerwone mięso wykryto znacznie więcej specyficznych zmian w DNA komórek. Chodziło o zmiany, które powstają pod wpływem tzw. N-nitrozo związków. Substancje te tworzą się w jelicie grubym po spożyciu mięsa, mogą łączyć się z DNA i wywoływać w nim trwałe modyfikacje, tłumaczą naukowcy. W próbkach kału od osób, które jadły dużo mięsa badacze faktycznie stwierdzili więcej związków z grupy N-nitrozo, niż u osób na diecie wegetariańskiej.

Jak zaznaczają autorzy pracy, zmiany DNA pod wpływem N-nitrozo związków nie są naprawiane, dlatego wszelkie dodatkowe mutacje materiału genetycznego zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju raka.

Badacze uważają, że dzięki ich odkryciu uda się wyjaśnić, dlaczego spożycie dużych ilości czerwonego mięsa podnosi ryzyko raka okrężnicy. Liczą też, że pomoże to w opracowaniu dokładniejszych testów wykrywających wczesne stadia tego nowotworu i lepszych metod jego prewencji.

Rak jelita grubego i odbytu jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych w krajach rozwiniętych. Rocznie na świecie odnotowuje się blisko 1 mln nowych przypadków tego nowotworu, wynika z danych Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem w Lyonie.

Przeważnie nowotwór ten rozwija się u osób powyżej 60. roku życia, a w około 5 proc. są to przypadki dziedziczne. Do objawów choroby zalicza się m.in. krwawienia z odbytu, zaparcia lub biegunki.

W dotychczasowych badaniach udało się ustalić, że wśród czynników ryzyka raka okrężnicy znajduje się dieta bogata w tłuszcze, białko zwierzęce i silnie przetworzone węglowodany oraz brak ruchu. Dlatego lekarze oceniają, że aż 70 proc. przypadków tego nowotworu można by uniknąć dzięki zmianie stylu życia.

Źródło: PAP, Onet.pl

Zobacz też: Jak kotlety niszczą DNA naszych komórek

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl