Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1/3 kg mąki
  • kilka pieczarek
  • dużą paprykę dowolnego koloru
  • 30 gram drożdży piekarskich
  • sporą cebulę
  • 0,5-1 szklanka wody
  • łyżeczka soli, pieprz, łyżeczka cukru, łyżka oliwy

    Przygotowanie farszu:
    Pokrojoną na drobno cebulę, paprykę i pieczarki dusimy z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Można dodać rozgnieciony ząbek czosnku oraz inne przyprawy.

    Przygotowanie ciasta:
    Mąkę wsypujemy do dużej misy. Dodajemy sól. Drożdże i cukier rozpuszczamy w lekko ciepłej wodzie i pozostawiamy chwilę do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do mąki, wlewamy oliwę i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu pozostawiamy ciasto na około 10 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do około 200 stopni.
    Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na placek. Wykładamy na nie przygotowany farsz, po czym rolujemy. Końce ciasta zlepiamy, wierzch rolady nakłuwamy lekko widelcem, smarujemy lekko wodą. Wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy na złoty kolor.
    Smakuje wybornie zarówno zaraz po upieczeniu jak i na zimno.




    Nadesłał/a: Wegetarianie.pl