Rolada z nadzieniem z pieczarek i papryki
Do przygotowania potrzebujemy:
Przygotowanie farszu:
Pokrojoną na drobno cebulę, paprykę i pieczarki dusimy z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Można dodać rozgnieciony ząbek czosnku oraz inne przyprawy.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wsypujemy do dużej misy. Dodajemy sól. Drożdże i cukier rozpuszczamy w lekko ciepłej wodzie i pozostawiamy chwilę do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do mąki, wlewamy oliwę i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu pozostawiamy ciasto na około 10 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do około 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na placek. Wykładamy na nie przygotowany farsz, po czym rolujemy. Końce ciasta zlepiamy, wierzch rolady nakłuwamy lekko widelcem, smarujemy lekko wodą. Wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy na złoty kolor.
Smakuje wybornie zarówno zaraz po upieczeniu jak i na zimno.
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
3 komentarze
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Genialne 🙂
Przepis świetny, a sama rolada pyszna 😀
Długo ją robiłam ale może poprostu nie mam wprawy
polecam :*
Pychota
Zrobiłam, zjadłam i polecam wszystkim. Przepis jest bardzo prosty. Ja dodałam jeszcze pozostłości z wczorajszego obiadu 😉 kukurydzę i tofu w sosie z oliwy.
Suuuper!
Rolada jest naprawdę pyszna, szybko się ją robi i nie może nie wyjść. Nadzienie można przygotować także z innych produktów a całość podawać z sosami, np. czosnkowym. Pyyycha!!!